Har du dårlig råd: Derfor bør du aldri slutte å åpne posten

Det er ikke alltid behagelig å tømme postkassa for bare å finne den full av nye purringer og inkassovarsler som du vet du ikke har penger til å betale. Men uansett hvor dårlig økonomi du har, bør du aldri slutte å åpne posten, det kan få katastrofale konsekvenser.

Populært blir det gjerne omtalt som «konvoluttsyken» – fenomenet der man kvier seg for å åpne nye brev, mens bunken med uåpnet post bare blir større og større. Har man dårlig råd og er det tomt på kontoen, er det fort gjort å komme inn i en rutine der man bare overser nye varsler som kommer i posten, både fordi man vet at man ikke har penger til og betale, og fordi det er både deprimerende og trist å konstant bli minnet på de økonomiske problemene. Det er rett og slett mye mer behagelig å se en annen vei og ignorere den voksende bunken med post, i håp om at problemet går bort av seg selv. Men en ting er helt sikkert, og det er at brevene bare vil fortsette å strømme på og problemet blir ikke borte, før du selv aktivt tar grep.

Er du rammet av «konvoluttsyken» går du sannsynligvis også rundt med en konstant dårlig samvittighet over tingenes tilstand. Hvis du først får tatt deg sammen og ryddet opp i bunken med brev, vil du ikke bare være på rett spor rent økonomisk, du vil også føle en enorm lettelse og glede over å igjen ha tatt kontroll over økonomien din. Det er ikke snakk om at du skal få betalt ned alt du skylder her og nå, første steg er å ta tilbake kontrollen og komme inn i et regime der du begynner å få nedbetalt på din gjeld og får betalt nye regninger til tiden.

Hva skjer hvis du sutter å åpne posten?

Hvis du fortsetter å ignorere mengden med post som hoper seg opp, vil problemet gå fra å være håndterbart og mulig å løse, til å bli veldig komplekst og vanskelig å komme ut av. En ting er sikkert; Inkassobyråene vil ikke slutte å mase på deg på tross av at du ikke åpner brevene de sender. Inkassosalærene vil bare øke for hvert brev du mottar og før eller siden vil saken bli sendt til rettslig behandling, noe som bare gjør det hele ennå dyrere. Hvis du fortsatt ikke reagerer når saken blir oversendt til Namsmannen og ikke møter opp hos Namsmannen når utleggsforretningen avholdes, vil du etterhvert få enten Namsmannen eller politiet på døren, noe som selvsagt heller ikke er hyggelig. Saken er derfor klar; Det eneste fornuftige er å ta tilbake kontrollen og oversikten over din privatøkonomi. Og når alt kommer til alt, er det slett ikke så vanskelig som det kanskje høres ut.

Få oversikt over din gjeld

Det første du bør gjøre er å få en oversikt over hvor mye du skylder og til hvem. Ta tak i den store bunken med uåpnet post, og gå igjennom hvert eneste brev i bunken. Husk at inkassobyrået sender ut flere brev angående den samme saken, så det er ikke unormalt at du har for eksempel en purring fra firmaet du skylder penger, i tillegg til 2-3 brev eller kanskje fler, fra inkassoselskapet, alle på den samme saken. Grupper alle brev etter sak, og lag en liste over hvem du skylder penger og hvor mye gjelden har løpt opp i, inkludert gebyrer og inkassosalærer.

Listen over din gjeld gir deg en helt ny oversikt over din økonomi, og du finner kanskje en eller flere regninger på listen som kanskje ikke hadde kommet opp i så mye som du fryktede ennå. Hvis det er gjeld på listen som du har mulighet for å betale ned i sin helhet her og nå, så gjør det, slik at du får dem ut av verdenen, og sitter tilbake med gjeld du er nødt til å forsøke å få til en avbetalingsordning på.

Ta kontakt med dine kreditorer

Når du sitter igjen med en liste over den gjelden du ikke klarer å betale her og nå, er tiden inne for å ta kontakt med dem du skylder penger. Er en regning ennå ikke sendt til inkasso, kan du kontakte firmaet regningen er fra direkte, og se på muligheten for å få delt beløpet opp i et par avdrag. De aller fleste firmaer vil være villige til å gjøre dette, fordi det er en bedre løsning for dem å få inn pengene litt etterhvert enn å måtte gå via et inkassobyrå for å drive inn det skyldige beløpet.

Har regningen allerede blitt sendt til inkasso vil det i de fleste tilfeller ikke være noe poeng i å kontakte firmaet regningen er fra, ta heller kontakt med inkassofirmaet direkte. Forklar dem situasjonen din og fortell dem at du ikke har penger her og nå, men selvsagt ønsker å gjøre opp for deg gjennom en avbetalingsordning. Har du flere åpne saker hos samme inkassobyrå kan du også høre om muligheten for å få slått disse sammen til en stor sak, slik at det blir mer oversiktlig og enklere å administrere for deg.

Det er aldri hyggelig å måtte krype til korset og kontakte sine kreditorer og innrømme at man ikke kan betale, men husk på at dem du skylder penger setter pris på at du tar kontakt og at du forsøker å løse problemet. Når alt kommer til alt kan de fleste saker løses med en god og åpen dialog mellom deg og dine kreditorer, og dette er i alle tilfeller en mye bedre (og billigere) løsning enn å ikke gjøre noe i det hele tatt.